2016-05-18

Iranas. Laura Šuminaitė 8b

IRANAS

Panevėžio "Saulėtekio" progimanzija Laura Šuminaitė 8b
Reikalavimai darbui

Aprašyti šalį pagal šį planą:


1.    Trumpa šalies istorija
2.    Geografinė padėtis (žemynas, skalaujančios jūros, vandenynai)
3.    Paviršius (kalnai, lygumos,...)
4.    Klimatas
5.    Augalija
6.    Gyvūnija
7.    Vidaus vandenys (upės, ežerai)
8.    Gyventojai (skaičius, tautos, religijos)
9.    Didžiausi miestai
10.  Naudingosios iškasenos
11.  Svarbiausios firmos
12.  Eksportuojama produkcija
13.  Ekonominiai rodikliai (BVP.GKI, šalies valiuta)
14.  Žemės ūkis
15.  Šalies įžymybės. 
16.  Šaltiniai


Reikalavimai tinklaraiščiui:

Projekto pavadinimas(Šalis)
Projektą rengusio vardas, pavardė, klasė, mokykla
Turinys,
Įvadas(keliais sakiniais aprašykite pasirinktos temos aktualumą),
Dėstymas (pristatykite šalį, pagal aprašymo planą),
Išvados (pateikite esminius apibendrinimus kuo aprašoma šalis yra išskirtinė, patraukli, įdomi...)
Naudotos literatūros sąrašas.
Skyrelių pavadinimai — Times, didžiausias dydis, pusjuodis šriftas, kairė lygiuotė;
Tekstas — Times, normalus dydis, abipusė lygiuotė (gali būti naudojami protarpiai tarp eilučių);
Nėra gramatikos klaidų;
Tekste nėra nuorodų (Hypersaitų) į tinklapius.
Darbas vaizdus (iki 10 iliustracijų), parinkti skirtingas lygiuotes; 


Po iliustracijomis parašyti pavadinimą.
Irano vėliava

ĮŽANGA


Iranas - sena, rytų kultūrų ir tradicijų šalis. Tokia šalis kaip ši dažnai vilioja žmones, norinčius pasimėgauti užsienio kraštų egzotika ir istorija.

TRUMPA ŠALIES ISTORIJA

Iranas (anksčiau žinoma kaip Persija) yra viena iš seniausių nuolatos besivystančių civilizacijų, kurios pirmieji miestai įsikūrė 4000 m. pr. m. e. Greičiausiai čia gyvenę žmonės buvo pirmieji žmonijos istorijoje užsiėmę žemdirbyste ir gyvulių auginimu.Vienas iš stipriausių Senovės Persijos laikotarpių buvo valdant Archemenidų dinastijos valdovams, Kyrui ir Darijui I.

GEOGRAFINĖ ŠALIES PADĖTIS

Pilnas Irano valstybės pavadinimas - Irano Islamo respublika. Iranas - tai valstybė Artimuosiuose Rytuose, Azijos pietvakarinėje dalyje. Irano sostinė - Teheranas. Šaliai priklauso keletas mažų, bet strategiškai svarbių salų Persijos įlankoje (Ormūzo sala, Abu Masa ir kt.) Šalies krantus šiaurėje skalauja Kaspijos jūra, o pietuose - Persijos ir Omanko įlankos. 

Irano žemėlapis

PAVIRŠIUS

Didžioji šalies dalis kalnuota. Per šalį driekiasi keli dideli kalnagūbriai, o centre plyti didžiulis plokščiakalnis - Irano kalnynas.Kalnuose yra daugybė urvų. Ilgiausias Irano kalnagūbris - Zagrosas.  Aukščiausia Irano vieta - Demavendo ugnikalnis. Šalies teritorijoje yra dažni žemės drebėjimai. 

KLIMATAS

Dėl sudėtingo reljefo klimatas Irane įvairus.Šalies klimatas įvairiose vietose yra toks skirtingas, kad Irano kalnuose galima mėgautis žiemos sporto malonumais, o pietinėje dalyje - maudytis šiltose vandenyse. 
Didžioji šalies dalis yra tropinėje klimato juostoje, kur būdingas dykumų klimatas: karštos vasaros, šaltos žiemos, mažai kritulių. Kaspijos pakrantėse būdingas subtropinis klimatas. Šalies klimatas įvairiose vietose yra toks skirtingas, kad Irano kalnuose galima mėgautis žiemos sporto malonumais, o pietinėje dalyje - maudytis šiltose vandenyse. 

Irano miškai

AUGALIJA

 53 % šalies teritorijos užima dykumos ir pusdykumės, tačiau ir šiuose smėlynuose gali atrasti šiek tiek žalumos. Malonų pavėsį nuo kaitros teikia čia esančios derlingos oazės, kuriose auga datulės ir palmės. 11% šalies teritorijos dar sudaro miškai, kurie veši kalnuose. 

Gepardas

GYVŪNIJA

 Irane yra nykstančių gyvūnų rūšių kaip gepardas. Irano laukinėje gamtoje dar gyvena šakalai, leopardai. 


VIDAUS VANDENYS

Dėl sausringo klimato upių tinklas čia nėra tankus. Upės nevandeningos, vidinėse srityse išdžiūstančios. Ežerai daugiausia seklūs ir druskingi; daugelis jų vasarą išdžiūsta, virsta druskos dykumomis arba druskožemių liūnais Irano ilgiausia ir vandeningiausia upė - Karūnas. Didžiausias ežeras - Urmija. 

GYVENTOJAI


Irano gyventojai - musulmonai.
Irane gyventojų yra apie 74mln. Irano gyventojai pagal tautybes pasiskirstę taip: 51% persų, 24% azerbaidžaniečių,  3% arabų ir t.t. Taip pat gyvena mažesnės tautinės mažumos: armėnai, asirai ir gruzinai. 
Valstybinė Irano gyventojų kalba yra persų, kitaip vadinama farsi. 
Irano valstybinė religija yra islamas. Apie 95% gyventojų yra musulmonai, kurie išpažįsta Alachą. Be musulmonų dar taip pat yra ir armėnų bei asirų krikščionių.

DIDŽIAUSI MIESTAI

Iranas yra suskirstytas į 30 provincijų (Teheranas, Kumas, Vidurinė provincija ir t.t.)

Širazas


Didžiausi miestai: 

1. Teheranas
2. Širazas
3. Kašanas

Teheranas






NAUDINGOSIOS IŠKASENOS  

Iranas su Artimųjų Rytų valstybėmis nuo seno garsėja gamtiniais ištekliais. Skaičiuojama, kad regionui priklausančiose šalyse yra beveik pusė visų žaliavinės naftos bei dujų atsargų. Gamtinių turtų išgavimas ir eksportas labai svarbus Azijos pietvakariuose įsikūrusių valstybių ekonomikai, nes už tai gaunamos pajamos nulemia šalių turtingumą bei vystymosi galimybes.

"Saipa" firmos automobilis

ŽYMIOS  FIRMOS:


Saipa (automobiliai)
Iran Khodro (automobiliai)
IMIDRO (kasybos)

EKSPORTUOJAMA PRODUKCIJA

Iranas nebūtų tokia turtinga šalis, jeigu neturėtų tiek daug gamtinių  turtų. Irano eksportas labai svarbus Azijos pietvakariuose įsikūrusių valstybių ekonomikai. Už tai gaunamos pajamos nulemia Irano turtingumą bei vystymosi galimybes. Iranas eksportuoja naftą ir gamtines dujas

EKONOMINIAI RODIKLIAI
Irano valiuta - Irano rialas.
BVP vienam žmogui - 11 250 $

ŽEMĖS ŪKIS

Vienas iš žemės ūkio darbų - ryžių auginimas


Svarbiausia ūkio šaka - naftos ir gamtinių dujų gavyba bei perdirbimas. Šalies ūkiui svarbi ir chemijos, tekstilės, mašinų gamybos, statybinių medžiagų (cemento) pramonė. Auginami kviečiai, miežiai, ryžiai, cukriniai runkeliai, tabakas ir medvilnė.



ŠALIES ĮŽYMYBĖS

Iranas žymi savo literatūra. Didžiąją persų literatūros sudaro poezija. 

Persijos imperija buvo viena svarbiausių pasaulyje architektūros, kaligrafijos, dailės, keramikos, audimo centrų. Nuo senovės žinomi ir labai vertinami rankų darbo persiški kilimai, aukso ir kitų tauriųjų metalų dirbiniai .

Irane paplitusios įvairios sporto šakos. Iranas laikomas polo gimtine, čia nuo senų laikų paplitusios laisvosios imtynės. 

Vienas žymiausių Irano labiausiai lankomų vietų yra Šeicho Loftalos mečetė. 
Šeicho Loftalos mečetė
Persiškas kilimas


IŠVADA:

Persų imperija kažkada buvo viena didžiausių pasaulyje, o jos sienos siekė Europą, todėl verta ją pažinti. Turistų čia laukia saulėti ir karšti orai, beribės dykumos ir svetingi vietos gyventojai bei pramogos. 

ŠALTINIAI: 

http://www.gruda.lt/pigios-keliones/i-irana 
https://lt.wikipedia.org/wiki/Iranas
https://lt.wikipedia.org/wiki/Irano_istorija 


http://www.kelioniumanija.lt/salys/iranas/ 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą