2016-05-19

Pietų Korėja (Austėja Lisauskaitė 8b)

Pietų Korėja

Darbą parengė Austėja Lisauskaitė 8b

Planas:
1.    Trumpa šalies istorija
2.    Geografinė padėtis (žemynas, skalaujančios jūros, vandenynai)
3.    Paviršius (kalnai, lygumos,...)
4.    Klimatas
5.    Augalija
6.    Gyvūnija
7.    Vidaus vandenys (upės, ežerai)
8.    Gyventojai (skaičius, tautos, religijos)
9.    Didžiausi miestai
10.  Naudingosios iškasenos
11.  Svarbiausios firmos
12.  Eksportuojama produkcija
13.  Ekonominiai rodikliai (BVP.GKI, šalies valiuta)
14.  Žemės ūkis
15.  Šalies įžymybės. 
16.  Šaltiniai 



Reikalavimai tinklaraščiui:
Projekto pavadinimas(Šalis)
Projektą rengusio vardas, pavardė, klasė, mokykla
Turinys,
Įvadas(keliais sakiniais aprašykite pasirinktos temos aktualumą),
Dėstymas (pristatykite šalį, pagal aprašymo planą),
Išvados (pateikite esminius apibendrinimus kuo aprašoma šalis yra išskirtinė, patraukli, įdomi...)
Naudotos literatūros sąrašas.
Skyrelių pavadinimai — Times, didžiausias dydis, pusjuodis šriftas, kairė lygiuotė;
Tekstas — Times, normalus dydis, abipusė lygiuotė (gali būti naudojami protarpiai tarp eilučių);
Nėra gramatikos klaidų;
Tekste nėra nuorodų (Hypersaitų) į tinklapius.
Darbas vaizdus (iki 10 iliustracijų), parinkti skirtingas lygiuotes; 
Po iliustracijomis parašyti pavadinimą.

Įžanga

Pietų Korėja - egzotiška šalis Vakarų Azijoje. Apie ją galite paskaityti šiame tinklaraštyje.

Trumpa šalies istorija

Pietų Korėjos istorija formaliai prasideda 1948 m., kuomet buvo įkurta Korėjos Respublika. Prieš tai visas Korėjos pusiasalis buvo okupuotas Japonijos. Tačiau po jos pasidavimo Antrajame Pasauliniame kare  laimėjusios šalys perėmė valdymą ir padalino Korėją atitinkamai į pietinę ir šiaurinę dalį. 1950 m. prasidėjo Korėjos karas, kurio metu amerikiečiai kovojo Pietų Korėjos, o kinai – Šiaurės Korėjos pusėje. Karas baigėsi paliaubomis, bet taikos sutartis nebuvo pasirašyta. Tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos suformuota demilitarizuota zona, abiejose jos pusėse šalys tebėra sutelkusios didžiules karines pajėgas.

Pietų Korėjos vėliava

Geografinė padėtis

Pietų Korėja įsikūrusi pietinėje Korėjos pusiasalio dalyje ir yra apie 1100 km nutolusi nuo Azijos pagrindinės dalies. Kalnuoto pusiasalio krantus vakaruose skalauja Geltonoji jūra, rytuose – Japonijos jūra, pietuose – Korėjos sąsiauris ir Rytų Kinijos jūraŠalies plotas – 38622,57 km².
P. Korėjos žemėlapis

Paviršius

Pietų Korėjos teritoriją daugiausiai sudaro kalvos ir kalnai. Nemaža dalis žemės ariama. Žemumos, kurių daugiausia yra vakaruose ir pietryčiuose, sudaro tik apie 30 % viso žemyninio ploto. Pietų Korėjos teritoriją galima suskirstyti į 4 pagrindinius regionus: rytinį su aukštais kalnais ir siauromis pakrantės lygumomis, vakarinį plačių pakrančių lygumų regioną su upės baseinais ir kalvomis, pietvakarinį, su kalnais bei slėniais, bei pietrytinį, kur dominuoja platūs Nakdongo upės baseinai.
Pietų Korėjos gamtinis žemėlapis

Klimatas

Šaliai būdingas drėgnas žemyninis klimatas ir drėgnas subtropinis klimatas. Klimatui įtaką daro Rytų Azijos musonas. Vasarą iškrinta daugiau kritulių.  Žiemos gan šaltos, o vasaros gan karštos: Seule vidutinė sausio temperatūra svyruoja nuo −7 °C iki 1 °C, o vidutinė rugpjūčio temperatūra – nuo 22 °C iki 30 °C. Žiemos šiltesnės ties pietų pakrante ir gerokai šaltesnės kalnuotose vietovėse. Į pietinius krantus vasarą dažnai atkeliauja taifūnai, sukeliantys didelius vėjus ir smarkų lietų.


Augalija

Per daugelį metų didelė dalis Pietų Korėjos miškų buvo iškirsta, daugiausia malkoms ir statybai. Yra išlikę keli seni miškai, jie saugomi rezervatuose. 
P. Korėjos miškas


Gyvūnija

Didesni žinduoliai, tokie kaip tigrai, lokiai, lūšys, kadaise gausiai gyveno P. Korėjoje. Tačiau dėl miškų kirtimo ir medžioklės jie palaipsniui išnyko. Nuošalesnėse vietose vis dar galima sutikti meškų ir laukinių kačių. Taip pat Korėjoje gyvena ir kelios elnių rūšys. 
Lokiukas

Gyventojai

Šalyje gyvena apie 50 mln. gyventojų. Daugelis pietų korėjiečių gyvena miestuose dėl aštuntame, devintame ir dešimtmetyje vykusios migracijos iš kaimų šalies spartaus ekonomikos augimo metu.
46,5 % pietų korėjiečių neišpažįsta jokios religijos, 29,3 % yra krikščionys22,8 % yra budistai, likusieji priklauso naujiesiems religiniams judėjimams.

Didžiausi miestai

Seulas (arba oficialiai Seulo ypatingasis miestas) - didžiausias miestas ir P. Korėjos sostinė. Miestas yra politinis, kultūrinis, socialinis ir ekonominis Pietų Korėjos ir Rytų Azijos centras. Išvystyta geležies ir plieno, spaudos, tekstilės pramonė, gaminami automobiliai, elektronika, chemikalai, plati paslaugų sfera.

Pusanas - tai didžiausias šalies ir penktas pagal dydį pasaulio uostas, įsikūręs šalies pietryčiuose, Korėjos sąsiaurio pakrantėje, Nakdongo upės slėniuose. Busane išvystyta mašinų, metalurgijos, chemijos, tekstilės, maisto pramonė, žuvininkystė, logistikaturizmas.

Inčonas - miestas Pietų Korėjoje, prie Geltonosios jūrosSeulo avanportas. Išvystyta mašinų, plieno, tekstilės pramonė, gaminamos azoto trąšos, porceliano gaminiai.

Svarbiausios firmos

„Samsung“, LG, „Hyundai“ – tai tik kelios visame pasaulyje žinomos milžiniškos Pietų Korėjos bendrovės. 

„Samsung“ 2009 m. pagal pardavimą aplenkė „Hewlett-Packard“ ir tapo didžiausia pasaulyje technologijų bendrove, kurios išmanieji telefonai sėkmingai konkuruoja su rinkos senbuvių „Apple“ ar „Nokia“ gaminiais, o televizoriai senokai už nugaros paliko rinkos senbuvės „Sony“ produkciją. „Samsung“ taip pat siuva ir drabužius, stato laivus, užsiima statybomis, o dar visai neseniai gamino automobilius, tiesa, tik Azijos rinkai.

LG ne tik gamina elektroniką bei buitinę techniką, bet ir turi didžiulius chemijos pramonės bei telekomunikacijų padalinius.

„Hyundai“ neapsiriboja vien automobiliais – šiam konglomeratui priklauso ir didžiausios pasaulyje laivų statyklos bei plieno liejyklos.

Eksportuojama produkcija

Pietų Korėja daugiausia eksportuoja automobilius, elektroniką, laivus.

Ekonominiai rodikliai

Pietų Korėja dėl dinamiškai besivystančios ekonomikos yra laikoma vienu iš Azijos tigrų. Pietų Korėjos ekonomikos augimo tempas trečiąjį metų ketvirtį pasiekė aukščiausią lygį per penkerius metus. BVP gyventojui - 33 200 $, GKI - 0.311, valiuta - Pietų Korėjos vonas.

Žemės ūkis

Ariama žemė P. Korėjoje užima tik 22% šalies ploto. Net 90% pasėlių yra ryžiai. Dėl didelės urbanizacijos ūkiui naudojamos žemės plotas mažėja. 
Ryžių laukai


Šalies įžymybės


Kiongdžiu miestas turi įspūdingas laidojimo kalvas, išsibarsčiusias po visą miestą. Viena iš populiariausių laidojimo kalvų yra Čchionam piliakalnis. Kiongdžiu miestas taip pat didžiuojasi Nacionaliniu Kiongdžiu muziejumi, Pulguksa (Bulguksa) šventykla, Sokkuram (Seokguram) uolos šventykla, Tering (Daereung) piliakalnių parkas.
Kiongdžiu miestas

Pietų Korėjos sostinė Seulas - tai pati populiariausia šalies vieta, nes dauguma lankytinų vietų yra būtent šiame mieste. Seulas garsėja savo dangoraižiais bei kitais aukštais pastatais, nuo kurių atsiveria įspūdinga miesto panorama.
Seulo stebėjimo bokštas yra viena iš populiariausių turistų lankomų vietų, nuo kurio galite grožėtis panoraminiais miesto vaizdais, nes šis bokštas pastatytas ant Namsan kalno. Seule taip pat gausu muziejų, kur jūs galite susipažinti su šalies istorija.

Seulas

Jeigu jums patinka natūralus gamtovaizdis, galite apsilankyti Soraksano (Seoraksan) arba Snieguotųjų uolų kalnų parką, kuris sužavės senoviniu kraštovaizdžiu ir įdomiomis pramogomis. Soraksano parkas tikrai verta dėmesio vieta Pietų Korėjoje, nes ten stūkso Soraksano kalnas, nuo kurio atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai. Tai viena iš įspūdingiausių pasaulio vietų.
Soraksano parkas


Išvados

Korėja, taip pat vadinama Rytinio Gaivumo šalimi ir Trijų Tūkstančių Nuostabiai Gražių Kalnų ir Upių šalimi, tai šalis, kurioje priešingybės dera viena prie kitos. Nepaliesta laukinė gamta ir kruopščiai išsaugotos senosios Rytų tradicijos čia gyvuoja kartu su klęstinčiomis naujųjų laikų technologijomis. Didingi rūmai, tvirtovės ir neo-modernistinės šventyklos glaudžiasi prie modernių dangoraižių ir prabangių viešbučių.

Šaltiniai

https://lt.wikipedia.org/wiki/Piet%C5%B3_Kor%C4%97ja#Ekonomika
http://www.veidas.lt/tag/pietu-koreja
http://www.delfi.lt/verslas/verslas/pietu-korejos-ekonomikos-augimas-stulbinantis.d?id=69360198
http://www.delfi.lt/gyvenimas/laisvalaikis/ka-aplankyti-pietu-korejoje.d?id=51162433

http://kelioniuakademija.lt/koreja_apie_sali







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą