2016-05-19

Ispanija

                                                                                                Darbą parengė Urtė Čekanauskaitė 8b
Ispanija 


Reikalavimai darbui

Aprašyti šalį pagal šį planą:

1.    Trumpa šalies istorija
2.    Geografinė padėtis (žemynas, skalaujančios jūros, vandenynai)
3.    Paviršius (kalnai, lygumos,...)
4.    Klimatas
5.    Augalija
6.    Gyvūnija
7.    Vidaus vandenys (upės, ežerai)
8.    Gyventojai (skaičius, tautos, religijos)
9.    Naudingosios iškasenos
10.  Didžiausi miestai
11Svarbiausios firmos
12.Eksportuojama produkcija
13.  Ekonominiai rodikliai (BVP.GKI, šalies valiuta)
14   Žemės ūkis
15. Šalies įžymybės. 
16. Šaltiniai


Reikalavimai tinklaraščiui:

 Projekto pavadinimas(Šalis)
Projektą rengusio vardas, pavardė, klasė, mokykla
Turinys,
Įvadas(keliais sakiniais aprašykite pasirinktos temos aktualumą),
Dėstymas (pristatykite šalį, pagal aprašymo planą),
Išvados (pateikite esminius apibendrinimus kuo aprašoma šalis yra išskirtinė, patraukli, įdomi...)
Naudotos literatūros sąrašas.
Skyrelių pavadinimai — Times, didžiausias dydis, pusjuodis šriftas, kairė lygiuotė;
Tekstas — Times, normalus dydis, abipusė lygiuotė (gali būti naudojami protarpiai tarp eilučių);
Nėra gramatikos klaidų;
Tekste nėra nuorodų (Hypersaitų) į tinklapius.
Darbas vaizdus (iki 10 iliustracijų), parinkti skirtingas lygiuotes; 
Po iliustracijomis parašyti pavadinimą.





Trumpa šalies istorija



Tradiciškai laikoma, kad Ispanijos istorija prasideda nuo Vestgotų karalystės  sukūrimo arba Aragono ir Kastilijos karalystės susikūrimo XV a.. Taip pat Ispanijos istorijos pradžia galima laikyti priešistorinius laikus, kai šis regionas buvo apgyvendintas, vėliau užkariautas kartaginiečių ir romėnų.





Geografinė padėtis


Ispanija – valstybė pietvakarių Europoje. Ji užima beveik devynis dešimtadalius Pirėnų pusiasalio teritorijos. Šalies krantus skalauja Atlanto vandenynas – pietvakarinėje ir šiaurės dalyje, Viduržemio jūra – rytinėje ir pietinėje Ispanijos dalyje. Visas žemyninės kranto linijos ilgis yra 4872 km.

Visas sausumos sienų ilgis yra 1945 km. Ispanija ribojasi su Prancūzija, Andora, Portugalija ir Gibraltaru; taip pat su Maroku.

Ispanijos krantus skalaujančios jūros,vandenynas :

  • Atlanto vandenynas
  • Viduržemio jūra
  • Kantabrijos jūra
  • Kadiso įlankos
Ispanija yra Europos žemyne


Paviršius
     Ispanijos kalnai:
        *Pirėnai
        *Mulasenas
         *Teidė
         *Anetas 
         *Kantabrijos kalnai
                       
Anetas

Klimatas


 Ispanija turi tris skirtingas klimato zonas, todėl didelėje šalies teritorijoje su aukštais plokščiakalniais ir kalnagūbriais, taip pat dėl Atlanto vandenyno ir Viduržemio jūros įtakos klimatas labai įvairus, ypač žiemą. Drėgniausia šalies vieta – šiaurė, rytinėse ir pietinėse pakrantėse žiemos švelnios, retkarčiais palyja, o vasaros saulėtos ir sausos. Centrinė žemyno dalis patiria didžiausius temperatūros svyravimus, kur žiemą temperatūra nukrinta žemiau nulio, o vasaros ypač karštos ir sausos.





Augalija,Gyvūnija
Plačialapiai miškai drėgnojoje Ispanijoje; tipiška žemyninė sausojoje Ispanijoje. Drėgnajai Ispanijai būdingi ąžuolai (kamštiniai, akmeniniai), liepos, kaštonai, klevai, bukai, topoliai, aukščiau kalnuose – pajūrio pušys, eglės, maumedžiai,  alpinės pievos. Kartais išskiriama Žalioji Ispanija – šiaurinė pakrantė, būdingas augalijos vešlumas, didelis žolingumas, ir Drėgnoji Ispanija – šiaurės vakarai su plačialapių miškais ir turtingu pomiškiu.

Costa Natura

Šiaurėje paplitę Vidurio Europos, viduryje ir pietuose – Viduržemio pajūrio gyvūnai. Reti plėšrūnai rudosios meškos, vilkai, lūšys, miškuose paplitę šernai, lapės, laukinės katės, elniai, taurieji elniai, stirnos. Sausojoje Ispanijoje daug graužikų, nariuotakojų ir roplių – ispaniškųjų kiškių, Alžyro ežių, triušių, gyvačių, skorpionų, gekonų, chameleonų. Daug paukščių rūšių, ypač migruojančių – gegučių, genių, šarkų, kurapkų, flamingų, žiemojančių gervių, gandrų, ančių, žąsų. Tipiški Ispanijos paukščiai mėlynoji šarka ir raudonoji šarka.

Flamingai


Vidaus vandenys
Upės priklauso Atlanto vandenyno (Kantabrijos jūros, Kadiso įlankos) ir Viduržemio jūros baseinams. Ilgiausios Atlanto vandenyno upės Tachas, Dueras, Gvadijana teka į vakarus arba pietvakarius giliais ir uolėtais tarpukalnių slėniais. Natūralių ežerų nedaug; didžiausias ežeras Galjokanta (28 km²) – Iberijos kalnuose. Apie 1000 tvenkinių arba dirbtinių ežerų Tachp, Gvadjanos, Gvadalkivyro, Ebro upių baseinuose. Gyventojai

Gyventojai
Gyventojų skaičius : 40,4 mln

Ispanijos gyventojų tankumas yra 91 žm./km² – mažesnis nei daugelio vakarų Europos valstybių. Gyventojai po šalies teritoriją yra pasiskirstę labai netolygiai: išskyrus šalies sostinę Madridą ir jį supantį regioną, daugelis tankiai apgyvendintų teritorijų yra išsidėsčiusios palei krantą.

Naudingos iškasenos

 Pietų Ispanijoje prie Viduržemio jūros apylinkėse gausu naudingųjų iškasenų: švino, geležies, vario, cinko, sieros.

Didžiausi miestai 

Pasak 2003 m. statistikos didžiausi Ispanijos miestai yra:

1. Madridas 3 092 759
2. Barselona 1 621 537
3. Valensija 780 653
4. Sevilija 709 975
5. Saragosa 626 081
6. Malaga 568 305
7. Mursija 391 146
8. Gran Kanarijos las Palmas 377 600
9. Maljorkos Palma 367 277
10. Bilbao 353 567

Svarbiausios firmos


Ispanija yra penkta pagal dydį Europos Sąjungos ekonomika (pagal nominalųjį BVP) ir keturiolikta pasaulio ekonomika pagal perkamosios galios paritetą. 2012 m. Ispanija buvo aštuoniolikta pagal dydį pasaulio eksportuotoja ir šešiolikta pagal dydį importuotoja. Tarp žinomiausių pasaulyje Ispanijos prekinių ženklų yra Freixenet (putojantis vynas), Chupa Chups, Telefonica (telekomunikacijos), Repsol (energetika), Zara

Eksportuojama produkcija

 Ispanijoje eksportuojamos metalo rūdos, alyvuogių aliejus, vynas, džiovinti vaisiai. Importuojama technika, anglis, mediena, žuvis. 

Ekonominiai rodikliai 

Nuo 1869 metų buvo pradėta naudoti oficialią Ispanijos valiutą-pesetą,o ją pakeitė 2002 m. įvestas euras.

BVP vienam gyventojui - 29 863,18 USD ‎(2013 m.)

Žemės ūkis
 Žemės ūkis turi ypatingą vietą ekonomikos struktūroje. Jame dirba 2,3 proc. darbingų Ispanijos gyventojų. Nedidelei žemvaldžių grupei priklauso dideli žemės plotai šalies pietuose. Svarbiausi rodikliai: Ispanija yra trečioji pasaulyje pagal vyno gamybą, ketvirta – pagal citrusinių vaisių auginimą, taip pat aprūpina 1/4 pasaulio alyvuogių ir alyvų aliejaus rinkos. Ispanija taip pat yra stambi kviečių (20 proc. pasėlių), ryžių (aukščiausias derlingumas pasaulyje), tabako ir daržovių (60 proc. pasėlių) augintoja. Jai priklauso didžiausias Europoje žvejybinis laivynas. Pagal jūros produktų ir žuvies sugavimą ir perdirbimą Ispanija laikosi pirmame šalių dešimtuke pasaulyje.

Sėkmingai vystoma gyvulininkystė: ožkos ir avys auginamos sausringuose rajonuose, o šiaurėje auginami stambūs raguočiai.




Šalies įžymybės

Alhambra – prabangūs maurų valdovų rūmai Granadoje. Didingieji rūmai iškilo valdant Nasridų dinastijai, kuri buvo paskutinioji Ispanijos maurų dinastija, gyvavusi XIII-XV a

Alhambra
Güell parkas – tai nuostabus Antonio Gaudi kūrinys, įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Čia vyrauja keisti pastatai, puošti spalvingomis kolonomis, mozaikomis bei stiklu.

Güell parkas
Palacio Real, arba Karališkieji rūmai, Madride iškilo XVIII amžiuje vietoje iki tol čia buvusios tvirtovės. Karališkieji rūmai buvo naudojami pagal paskirtį iki 1930 m., o šiuo metu čia vyksta kai kurie valstybiniai renginiai. Šiuo metu Ispanijos karališkoji šeima gyvena Zarzuela rūmuose, esančiuose Madrido pakrašty.

Palacio Real
Šaltiniai
 https://lt.wikipedia.org/wiki/Ispanija
   http://www.guliveriokeliones.lt/salis/ispanija
   http://www.kelioniumanija.lt/salys/ispanija/lankytina-vieta/
   https://lt.wikipedia.org/wiki/Ispanijos_geografija

Išvada 

Pajuskite Ispaniją 

Siesta, fiesta ir basta – taip ispanai apibūdina savo gyvenimo ritmą. Pajuskite jį, sudalyvaudami liaudies šventėje ar festivalyje.
Išvyskite, kaip Taragonoje tradicinių švenčių metu statomi žmonių bokštai.
Apžiūrėkite Barseloną – Katalonijos sostinę, turinčią vieną įspūdingiausių pasaulio katedrų – „Sagrada Familia“, smalsumo vedini pamatykite žymiąją maurų mečetę „La Mezquita“ Kordobos mieste.
Maljoka
Nuvykite į Maljorką, atsistoję ant Formentoro iškyšulio uolos pažvelkite į nuostabią Viduržemio jūros panoramą.             



























































































































Komentarų nėra:

Rašyti komentarą