2016-05-19

Jungtiniai Arabų Emyratai (Unė Užkurėlytė, 8b)

Jungtiniai Arabų Emyratai

Unė Užkurėlytė, 8b, Panevėžio „Saulėtekio“ progimnazija

Įvadas
Jungtiniai Arabų Emyratai - prabangos ir dykumų šalis. Tai unikalus pasaulio kraštas, Persijos įlankos perlas, kur yra talentingiausių pasaulio architektų sukurti šedevrai - aukščiausias pasaulio pastatas, jūroje supiltos salos, didingi šokantys fontanai,milžiniškas akvariumas, slidinėjimo kurortas.

Trumpa šalies istorija

Jungtiniai Arabų Emyratai – valstybė, susiformavusi XIX a. kaip britų kolonijinės politikos pasekmė. Iki tol ši teritorija buvo neatsiejama istorinio Omano regiono dalis, ją valdė Omano dinastijos.

Nuo XVI a. teritorija buvo žinoma kaip Piratų krantas, kadangi šiose vietovėse klestėjo daugybė piratų, kurie trukdė Persijos įlankos prekybai. Piratų negalėjo sutramdyti nei europiečių, nei arabų pajėgos. Čia susiformavo daug smulkių emyratų, kurie valdė svarbiausius prekybinius miestus.

1853 m. galiausiai pasirašyta paliaubų sutartis su Britanija, po kurios teritorija tapo žinoma kaip Paliaubų krantas arba Paliaubų Omanas. XX a. prasidėjus naftos bumui, vienas emyratų - Abu Dabis - ėmė sparčiai vystyti ekonomiką ir pralenkė visus savo pirmtakus. 

1971 m. Persijos įlankos šalys planavo sukurti sąjungą iš 9 šalių, tačiau nesutarus dėl sąlygų, Bahreinas ir kataras paskelbė nepriklausomybę, o tapę nepriklausomi septyni emyratai suformavo tarpusavio sąjungą. Taip gimė JAE.


United Arab Emirates, UAE map
JAE dabar

Geografinė padėtis

Jungtinių Arabų Emyratų plotas apytiksliai 83 600 km² Artimuosiuose Rytuose, pietvakarių Azijoje. Emyratų krantus skalauja Persijos ir Omano įlankos vandenys. Jungtiniai Arabų Emyratai yra įsikūrę Arabų pusiasalio rytuose. Rytuose jie ribojasi su Omanu, pietuose ir vakaruose – su Saudo Arabija ir šiaurės vakaruose – su Kataru. Sausumos sienos eina per dykumas ir nėra tiksliai nustatytos. Tris ketvirtadalius šalies teritorijos užima smėlio dykumos, rytuose iškilę Hadžaro kalnai.

Klimatas

JAE vyrauja karštas ir sausas tropinis klimatas. Žiemą vidutinė oro temperatūra yra 26 laipsniai šilumos, o vasarą oro temperatūra siekia iki 40 laipsnių karščio ir daugiau. Sausringas kraštas, kur lietūs labai reti. Vidutiniškai per metus iškrinta tik 13 mm kritulių. Liūtys būna maždaug kartą per 15 metų.
JAE palydovinis žemėlapis

Augalija, gyvūnija

Oazėse auga datulės, akacijos ir eukaliptai. Dykumoje augalija labai skurdi – vyrauja žolė ir krūmai:


Gyvūnija labai stipriai nukentėjo dėl gilias tradicijas turinčios medžioklės ir tik po 1970 m. šalies valdovo pasirašytų apribojimų pavyko išsaugoti Baltąjį oriksą ir leopardus. Pagrindinės žuvys ir žinduoliai vandenyje – tunai, rykliai ir banginiai:


Gyventojai

Šalyje gyvena apie 9346 mln gyventojų. Dėl milžiniškos imigracijos (kuri vyksta dėl šalyje siūlomų gerai mokamų darbų) arabai tapo mažuma (13%). Nemažai gyventojų yra iš Irano (23%), Indijos (50%), Pakistano bei Šiaurės Afrikos, jie čia gyvena geriau, nei dirbdami tokį pat darbą savo šalyje, tačiau vidutiniškai prasčiau nei Emyratų arabai.
Didžiausi miestai


Abu Dabis - JAE sostinė, vienas šiuolaikiškiausių Persijos įlankos miestų, pastatytas prieš 30 metų dykumoje. Didžiuliai modernūs, stikliniai pastatai, šimtai nuostabių fontanų, mečečių, nuolat laistomų žaliuojančių parkų sukuria didingo miesto įspūdį.

Dubajus - prekiautojų miestas, aukso miestas, pirkėjų rojus, Persijos įlankos perlas. Tai antras pagal dydį JAE miestas: 3885 kv.km plote gyvena apie 1 mln gyventojų. Fudžeira - vienas jauniausių miestų, kurio pakrantę skalauja Indijos vandenyno Omano įlanka. Čia gausu istorinių paminklų - seniausia JAE mečetė Al Bidija, viduramžių pilis Al Heil.

Ras Al Kaimanas laikomas pačiu seniausiu miestu. Jis arabiškose kronikose minimas nuo 695 m.pr.m.e. Miestas išsiskiria labai gražia, žaliuojančia gamta.

Naudingos iškasenos

Pagrindiniai JAE gamtiniai ištekliai – nafta ir gamtinės dujos. 2002 metais išžvalgyti naftos telkiniai sudarė apie 98 mlrd. barelių (maždaug dešimtadalį viso pasaulio naftos). Gamtinių dujų ištekliai sudaro apie 6,1 mlrd. kubinių metrų arba 4% visų pasaulio gamtinių dujų. Pagal šiuos išteklius JAE užima 5 vietą pasaulyje. Šalyje išgaunamas marmuras, smėlis, uranas, chromas, nikelio rūdos, boksitai.

Svarbiausios firmos
Jungtinių Arabų Emyratų ekonomika pasižymi skirtinga struktūra lyginant su JAV ir ES. 95,0% įmonių JAE sudaro mažos ir vidutinės šeimų įmonės, daugiausios specializuojasi prekybos sferoje. JAE ekonomika nepriklauso nuo tarptautinių vertybinių popierių rinkos, todėl tarptautinės finansinės krizės poveikis bet kurios rūšies verslui JAE yra labai ribotas. 

Ekspertų nuomone, ekonominė infrastruktūra Jungtiniuose Arabų Emyratuose yra labai lanksti. JAE bendrovių, veikiančių nekilnojamojo turto sektoriuje, yra sukaupti labai dideli rezervai neigiamų pokyčių atvejams. Taip pat verta pažymėti, kad dauguma įmonių yra valstybės nuosavybė, todėl jos gali tikėtis gauti vyriausybės paramos. Dėka teigiamo užsienio prekybos balanso šalyje yra sukauptos didelės tarptautinės atsargos. JAE bankai yra mažiau priklausomi nuo išorinių finansavimo šaltinių, nei bankai kitose šalyse.

Emaar kompanija yra didžiausia nekilnojamojo turto kompanija pasaulyje pagal rinkos kapitalizaciją. Tai akcinė bendrovė, kurios akcijomis prekiaujama Dubajaus finansų rinkoje.

Nakheel kompanija yra taip pat viena iš trijų didžiausių Nekilnojamojo turto rinkoje. Šiuo metu kompanija vykdo projektų, kurių bendra vertė viršija 30 mlrd. JAV dolerių. Vienas iš jų - dirbtinių salų projektas, kuris praplėtė žemės plotą ir pajūrio ilgį.

Eksportuojama produkcija

Nafta įvairiomis formomis yra labiausiai eksportuojamas produktas, Remiantis naujausiomis ataskaitomis naftos eksportas atnešė apie 100 milijardų JAV dolerių pelno per metus.Taip pat sėkmingai eksportuoja aukso, aliuminio ir kitus metalus.
Ekonominiai rodikliai

Jungtiniai Arabų Emyratai yra viena iš labiausiai išsivysčiusių šalių Persijos įlankoje ir turi aukštą BVP vienam gyventojui: 192,6 bln $, infliacija - 11 %, bedarbių - 2.4 %.

JAE valiuta – Dirhamas. 1 dirhamą sudaro 100 filsų. Apyvartoje yra 5, 10, 50, 100, 200, ir 500 dirhamų kupiūros ir 5, 10, 25 filsų bei 1 dirhamo nominalų monetos. 1 USD prilygsta 3,7 dirhamų. Įvežimas ir išvežimas užsienio bei JAE valiutos nėra ribojamas.

GKI Jungtiniuose Arabų Emyratuose



Žemės ūkis

Pomidorų derlius JAE
JAE tik apie 81.000 ha (200.000 akrų) žemės yra dirbama. Apie 24% dirbamos žemės naudojama daržovių auginimui, 30% vaisių, 10% pašariniams augalams, ir 36% kitoms reikmėms. Pagrindiniai auginimo plotai yra Diqdaqah Ras al-Khaimah, kur nuo seno buvo auginami datulių medžiai, pomidorai bei melionai.




Šalies įžymybės

Palmių salynas – tai trys didžiausios pasaulyje dirbtinės salos, supiltos netoli Dubajaus kranto. Viena lankomiausių salų – Džimeiros palmė, dar vadinama Aštuntuoju pasaulio stebuklu.
Burj Al Arab – prabangiausias, vienintelis pasaulyje 7 žvaigždučių viešbutis. Tai vienas iš labiausiai fotografuojamų objektų dėl savo unikalios banguojančios burės formos. Viešbučio aukštis – 321 m ir tai yra ketvirtas pagal aukštį viešbutis pasaulyje.


Burj Khalifa – aukščiausias pasaulio pastatas, kurio aukštis siekia 828 m. Pastatą sudaro net 160 aukštų, kuriuose įsikūrę viešbučiai, parduotuvės ir kiti apartamentai. Netoli Burj Khalifa yra įkurtas didžiausias pasaulyje “šokantis” fontanas, kurio ilgis – 274 m, o srovės aukštis siekia net 152 m.


Burj Khalifa





Deiros aukso turgus – vienintelė pasaulyje vieta, kur galima rasti net 25 tonas aukso čia susibūrusiose juvelyrinėse parduotuvėse. Be to, Dubajuje yra pats pigiausias auksas, todėl aukso mėgėjams čia tikrai patiks.



Džumeiros mečetė – viena patraukliausių regiono mečečių, į kurias įleidžiami ne tik musulmonai, bet ir kitatikiai.


Dubai Mall – didžiausias ir prabangiausias prekybos centras, kuriame yra milžiniškas akvariumas, čiuožykla, prekybos ir verslo centrai, restoranai ir aukščiausi pasaulyje “šokantys” fontanai.

Mall of the Emirates – populiariausias prekybos centras Dubajuje. Unikalus šio prekybos centro bruožas – dirbtinis slidinėjimo kompleksas Ski Dubai, veikiantis visus metus amžinos vasaros šalyje.

Dubajaus muziejus




Dubajaus muziejus – seniausias Dubajuje esantis pastatas. Muziejuje esantys eksponatai apibūdina senovės ir dabartinių JAE gyventojų gyvenimo būdą. Tai pagrindinis JAE muziejus, kurį aplanko 600 tūkst. lankytojų per metus iš viso pasaulio.






Baskanijos rajonas – tai senasis pirklių ir žvejų miestas, išlaikęs savo istorinę architektūrą. Čia galima apžiūrėti tradicinius Dubajaus namus, sienas, sulipdytas iš koralo ir gipso, aplankyti meno galerijas ar tiesiog pasimėgauti senovinio miesto dvelksmu prie mėtų ir žaliųjų citrinų arbatos puodelio.

Išvados

Neišmatuojamą prabangą ir blizgesį, XXI amžiaus architektūros paminklus, slepiančią gilias ir asketiškas musulmoniškas tradicijas, kristalinį Persijos įlankos vandenį ir tropikų saulę – tokius nepamirštamus Jungtinius Arabų Emyratus pažįsta kiekvienas čia apsilankęs.

Pajuskite Emyratus:
  • Apsilankykite aukščiausiame pasaulio pastate Burdž Chalifa („Burj Khalifa“).
  • Nustebkite pamatę Džiumeiros palmę, kartais vadinama Aštuntuoju pasaulio stebuklu.
  • Atsipalaiduokite ir leiskitės į arabišką sapną – išbandykite tikro arabiško tabako pripildytą kaljaną.
  • Leiskitės į dienos nuotykį smėlio kopas naršydami keturių varomųjų ratų džipais.
  • Padovanokite sau ir artimiesiems aukso dirbinių – pajuskite vietinę prabangą.
  • Paragaukite unikalios kavos, vadinamos „arabica“, atsigaivinkite šviežių vaisių kokteiliu.

Šaltiniai

http://www.visasverslas.lt/portal/categories/38/1/0/1/article/9406/vizitas-i-dubaju
http://www.slideshare.net/branga/united-arab-emirates-intercultural-management-presentation
https://michaelevansphotographerblog.com/tag/dubai-museum/
http://www.tradingeconomics.com/united-arab-emirates/consumer-price-index-cpi
http://www.urkistravel.lt/egzotiniu-kelioniu-pasaulyje/patarimai-vykstantiems-i-jungtinius-arabu-emyratus/









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą